Tratament acnee cu IPL

Acneea afecteaza multe persoane, 90% dintre adolescenti si un sfert dintre adultii se confrunta cu acesta problema. Semnele acneei apar de obicei în zona feţei, dar de multe ori se ivesc si pe spate, pe gat, precum si în alte parţi ale corpului. Multe persoane care sufera de acnee au gasit un remediu prin utilizarea tratamentului cu IPL, o terapie pe baza de lumina, care elimina posibilitatea unor efecte secundare, acesta fiind un procedeu de actualitate.

Notiuni de baza despre acnee
Acneea este caracterizata printr-o secretie în exces la nivelul pielii, emisa de grandele sebacee. Cand pielea devine prea grasa, celulele moarte ale pielii sunt eliminate mai greu; acestea devin lipicioase si blocheaza porii. Odata ce porii se înfrunda, grasimea în exces nu poate fi eliminata, iar astfel bacteriile ajung într-un mediu propice. Cand bacteriile si grasimea ajung în porii înfundati, acestea se ridica la suprafaţa pielii si se formeaza clasica acnee.

Cum functioneaza IPL-ul?
IPL, sau lumina intens pulsata elibereaza o serie de impulsuri scurte de lumina galbena, verde si rosie. Luminile galbene si cele verzi distrug bacteria care cauzeaza aparitia acneei, iar lumina rosie ataca glandele sebacee, determinand glandele inflamate si hiperactive sa se micsoreze. Caldura emisa de lumina rosie stimuleaza în acelasi timp si productia de colagen, care ajuta la vindecarea si îmbunatatirea aspectului pielii.

Cum se realizeaza tratamentul acneei cu IPL?
Pacientii vor purta niste ochelari speciali pentru a le proteja ochii de lumina intensa, iar apoi un gel rece se va aplica pe suprafaţa care urmeaza a fi tratata. Gelul ajuta la ghidarea fascicolului de lumina si la racirea pielii în timpul tratamentului. Laserul cu lumina este aplicat pe piele, livrand impulsuri scurte de lumina, cu o durata mai mica de o secunda. Aplicatorul este apoi mutat pe o alta zona a pielii, si procesul se repeta pana cand toate zonele afectate de acnee au fost tratate. Odata ce tratamentul este finalizat, gelul este îndepartat si pe suprafaţa tratata se aplica o crema hidratanta. Fiecare tratament dureaza de obicei aproximativ 30 de minute, iar majoritatea pacientilor necesita între patru si sase sedinte de terapie, pentru o îmbunatatire semnificativa a pielii.

Ce senzatii ofera tratamentul cu IPL?
Tratamentul cu IPL nu este dureros, si nu este necesara anestezia pentru aceasta procedura. Majoritatea pacientilor simt un disconfort usor pana la moderat, mai degraba ca o senzatie de înţepatura cu un ac, în timp ce pielea se încalzeste cu fiecare puls de lumina. O roseala si o senzatie de caldura la nivelul pielii apar de obicei dupa tratament, aceste simptome fiind atenuate printr-un sistem de racire, care este în general, aplicat imediat dupa.